BITUMEN DAKBEDEKKING
Wat is bitumen dakbedekking, hoe lang gaat bitumen mee, wat zijn de totale kosten en hoe kan ik op deze kosten besparen? Voor antwoord op deze vragen bent u hier aan het juiste adres.
Wat kost bitumen dakbedekking?
Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is een uitstekend materiaal om platte daken zoals, aanbouwen, veranda’s, dakkapellen of schuren mee te bedekken. Hoe hoog de prijs van het laten plaatsen van bitumen dakbedekking is hangt af van of de nieuwe laag dakleer op uw oude dakbedekking geplaatst wordt of dat totale vernieuwing noodzakelijk is. Totale vernieuwing komt bijvoorbeeld voor wanneer u direct uw platte dak wilt laten isoleren of als er al meerdere lagen dakleer over elkaar zijn aangebracht. Het geheel wordt dan te zwaar voor uw dakconstructie. Laat u adviseren door een dakdekker over wat het beste is voor uw situatie. Voor het laten aanbrengen van bitumen dakbedekking op uw platte dak kunt u rekening houden met de onderstaande prijzen.
Heeft u bijvoorbeeld een dakoppervlak van 20 m2 dat u wilt laten bekleden met bitumen dakbedekking, dan kunt u rekening houden met een totaalprijs van rond de € 900 voor plaatsing over uw bestaande dakbedekking en rond de € 1.600 voor complete vernieuwing van de dakbedekking.
Specifieke prijsinformatie?
Geen tijd en zin om overal naar prijzen te zoeken voor het laten plaatsen van bitumen dakbedekking? U bent niet de enige. Dit is de manier om eenvoudig specifieke prijsinformatie voor uw klus te krijgen: gratis offerte aanvragen. Deze prijsopgave is geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast. Zo heeft u een reëel beeld van de totale kosten voor uw klus.
Wat is bitumen dakbedekking?
Bitumen komt al terug in het eerste verhaal van de mensheid, het Gilgamesj-epos, waarin bitumen wordt gebruikt om de buitenwand van een schip waterdicht te maken. Dat bitumen nu nog steeds wordt gebruikt wil dus wel iets zeggen. In Nederland zijn dan ook de meeste platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. Bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie waardoor bitumen eigenschappen heeft die zeer geschikt zijn voor dakbedekking:
- waterdicht;
- ijzersterk;
- bestand tegen chemische stoffen;
- grote kleefkracht op diverse materialen.
U hoort het al, bitumen dakbedekking is een prima kandidaat om u en al uw bezittingen te beschermen tegen alle Hollandse weersinvloeden. Maar zoals altijd zijn er ook een aantal nadelen, zo ook voor bitumen dakbedekking:
- slechte UV- en zuurstofbestendigheid;
- niet elastisch: wordt hard bij vrieskou en zacht bij hitte;
- relatief korte levensduur.
Om deze nadelen weg te nemen is gemodificeerd bitumen ontwikkeld, beter bekend als de varianten APP en SBS.
APP
Is de bitumen dakbedekking met APP (Atactisch PolyPropyleen) bewerkt dan betekent dit dat er een elastische kunststof is verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:
- soepeler en buigzamer is (goed bij temperatuurschommelingen);
- UV-bestendig is;
- weinig onderhoud nodig heeft.
SBS
Wanneer de bitumen dakbedekking met SBS (Styreen Butadieen Styreen) bewerkt is dan betekent dit dat er kunstmatig gefabriceerd rubber is verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:
- soepeler en buigzamer is (goed bij temperatuurschommelingen);
- een grote kleefkracht heeft (wat de kans op lekkages aanzienlijk verkleint).
Een nadeel van SBS is dat het materiaal poreus wordt bij blootstelling aan veel UV-straling. Kiest u voor bitumen met SBS dan luidt het advies om een laag kiezels over het dakleer aan te brengen.
Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst?
Wanneer het dak schoon is start de dakdekker met het uitrollen van het dakleer totdat uw volledige dak bedekt is met bitumen. Al het overtollige materiaal wordt vervolgens vakkundig weggesneden. Is de bitumen dakbedekking precies op maat? Dan worden de rollen weer opgerold. Vervolgens is het tijd om de brander erbij te pakken. Branden is dé manier om bitumen dakbedekking stevig en waterdicht aan het dak te bevestigen. De onderkant van het dakleer wordt tijdens het opnieuw uitrollen verhit met de brander waardoor het bitumen met de onderlaag samensmelt. Dit is een nauwkeurig klusje want brand is wel het laatste waar u op zit te wachten. Tot slot gaat de dakdekker met een aandrukroller over de bitumen dakbedekking heen om het geheel, vooral de naden, goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarna kan uw dakbedekking er de komende jaren weer tegenaan.
Advies: Er is tegenwoordig ook zelfklevend bitumen dakbedekking op de markt. Echter blijkt dat de hechting minder goed is dan de oude methode met de brander. Hierdoor is het dakleer bijvoorbeeld gevoeliger voor lekkage. Laat uw bitumen dakbedekking professioneel aanbrengen zodat u er de komende jaren geen omkijken meer naar heeft.
Hoe zorgt u voor de langste levensduur?
De dakbedekking van uw dak vervangen is een klus waar u uiteraard niet op zit te wachten. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u er weer zo lang mogelijk vanaf bent? Bekijk de onderstaande 3 tips:
- Jaarlijks onderhoud: Algen en mossen vinden het heerlijk om zich te nestelen op daken, zeker als er ook een hoop bladeren op liggen van bomen in de buurt van uw dak. Door jaarlijks 15 minuten op uw dak door te brengen om dit alles te verwijderen zorgt u ervoor dat uw dak zo lang mogelijk in goede conditie blijft. Is uw dak toch aan complete vervanging nodig?
- Kiezels: We hebben het er net al over gehad, met kiezels wordt bitumen dakbedekking minder blootgesteld aan invloeden van buitenaf, waaronder UV-straling. Hierdoor gaat het dak langer in goede staat mee en heeft u minder onderhoud.