Dakbedekking

DAKBEDEKKING

Van zware sneeuwval tot felle zonnestralen, uw dak krijgt het allemaal te verduren. Om u en uw bezittingen tegen alle weersomstandigheden te beschermen is het belangrijk dat u de juiste dakbedekking uitkiest. Bent u benieuwd naar de verschillende soorten, inclusief hun levensduur, prijs en voor- en nadelen? Lees dan snel verder.

Dakbedekking prijzen

De keuze is reuze. Gelukkig zijn niet alle soorten dakbedekking geschikt voor ieder type dak, waardoor u al snel een aantal keuzes mag wegstrepen. Op deze pagina geven we u de verschillende daksoorten aan van de meest voorkomende soorten dakbedekking:

Onze prijzen zijn inclusief:

  • dakbedekking;
  • arbeidskosten;
  • verwijderen en afvoeren oude dakbedekking;
  • plat dak: schoonmaken ondergrond.

 

Een rijtjeshuis in Nederland met een hellend dak heeft gemiddeld een dakoppervlak van in totaal 100 m2. Hiervan uitgaande kost het laten bedekken van dit dak met bijvoorbeeld dakpannen rond de € 6.500 voor de gehele klus.

Dakbedekking afbeelding 1 huis

Op zoek naar specifieke prijsinformatie?

Op internet zijn veel schattingen van prijzen te vinden, maar de ervaring leert dat veel huiseigenaren op zoek zijn naar specifieke prijsinformatie. Een dakdekkersbedrijf is wel in de gelegenheid om u specifieke prijsinformatie te geven voor uw gehele dakbedekkingsklus. Vraag hier gratis een offerte op en ontvang binnen 2 werkdagen volledig vrijblijvend. Door de offerte krijgt u een realistisch beeld van de te verwachten kosten zonder dat u direct ergens aan vast zit.

De soorten dakbedekking

U weet nu wat de gemiddelde prijs en levensduur is van de meest gekozen soorten dakbedekking. Nu gaan we iets dieper in op wat de soorten precies inhouden. We hebben ook hier weer onderscheid gemaakt in de soorten dakbedekking voor een plat en hellend dak.

Dakbedekking: plat dak

Een plat dak heeft het qua weersomstandigheden zwaarder te verduren dan een hellend dak. Stelt u zich eens een flinke plensbui voor, de regen glijdt dan met gemak het hellende dak af maar op een plat dak moet de regen opdrogen. Hierdoor is de levensduur van een plat dak korter dan dat van een hellend dak. De onderstaande milieuvriendelijke materialen zijn geschikt om de vele weersomstandigheden te trotseren: Bitumen

Dakbedekking - afbeelding 2 dakbedekken

Bitumen

Bitumen, in de volksmond ook wel roofing of dakleer genoemd, is al jarenlang de meest toegepaste dakbedekking voor platte daken en ontstaat tijdens de productie van ruwe aardolie. Het duurzame materiaal is makkelijk te plaatsen, bestendig tegen alle Hollandse weersinvloeden en zorgt ervoor dat u er de komende 25 jaar weer droog en beschermt bij zit.

 

 

 

Dakbedekking: hellend dak

Een hellend dak zien we in Nederland veruit het meeste terug op onze huizen, mede door de lange levensduur en de mooie stijlmogelijkheden. Onderstaand vindt u de meest voorkomende soorten dakbedekking voor een hellend dak:

  1. Dakpannen: klei, beton en leien
  2. Metaalplaten: aluminium, koper en zink
  3. Rieten dak

Dakbedekking – afbeelding 3 rond dak

1. Dakpannen: keramiek, beton en leien

Nog altijd zijn de oude vertrouwde dakpannen de beschermer van de meeste huizen in Nederland. Ondertussen is de keuze wel veel ruimer geworden. Diverse kleuren, mat/glans, formaten en vormen, voor ieder hellend dak is er wel de geschikte dakpan. Dakpannen laten leggen op uw dak blijven een hele goede keuze, ze zijn namelijk bestand tegen alle weersomstandigheden, kleurvast en milieuvriendelijk. U heeft de keuze uit de volgende 3 soorten:

  • Kleidakpannen: Al eeuwenlang worden er keramische dakpannen gemaakt door klei op hoge temperatuur te bakken. Dit kan met iedere gewenste kleur waardoor u met kleidakpannen veel stijlmogelijkheden heeft. Gaat u voor een lange levensduur, dan is de keramische dakpan van de 3 soorten de beste keuze. De keramische dakpan gaat namelijk 50 tot 100 jaar mee.
  • Betonnendakpannen: Dit type dakpan bestaat uit uitgehard cement en is als dakpan eenvoudig te plaatsen wegens de grotere afmeting dan die van kleidakpannen. Is uw voorkeur een zo goedkoop mogelijk aanschafprijs, dan is de betonnen dakpan voor u geschikt. Hier staat wel tegenover dat de levensduur van betonnen dakpannen wel korter is, namelijk rond de 30 jaar. Het laten aanbrengen van een beschermlaag kan de levensduur wel verlengen.
  • Leien dakpannen: Tot slot leien, een gesteente gemaakt door de aarde zelf die het dak een prachtige en unieke maar bovenal natuurlijke uitstraling geeft. Naast een dak van natuursteen zijn er ook varianten van kunststof en bitumen die dezelfde uitstraling als leien creëren maar iets goedkoper zijn om te laten plaatsen. De gemiddelde levensduur van natuursteen leien is 40 jaar.

2. Metaalplaten: aluminium, koper en zink

Wat we steeds vaker gaan zien is een dak van metaal. Vroeger werd dit vooral toegepast omdat het praktisch was als dakbedekking. Metaal heeft namelijk de langste levensduur, is onderhoudsvrij, eenvoudig te plaatsen en buigzaam. Tegenwoordig is metaal als dakbedekking ook echt een waardevolle stijltoevoeging aan een woning, zeker wanneer u op zoek bent naar een strakke en moderne look. De 3 soorten metalen voor op het dak zijn:

  • Aluminium: Aluminium heeft de kortste levensduur van de 3, rond de 50 jaar, maar is wel de flexibelste. Heeft of wilt u een dak met aparte vormen, dan is aluminium geschikt om een bijzondere maar toch waterdichte constructie te maken. Aluminium biedt u dus veel ontwerppotentieel.
  • Zink: Zink lijkt erg op het aluminium dak, is iets minder buigzaam maar heeft daarentegen als voordeel een lange levensduur van maar liefst 100 jaar.
  • Koper: Wilt u dat uw huis opvalt en vindt u de metallic kleur nog iets te gewoontjes? Kies dan voor een koperen dak. De levensduur van koper zit tussen die van aluminium en zink in, namelijk rond de 80 jaar.

3. Rieten dak

Last but not least, het rieten dak. Vroeger was dit één van de goedkoopste manieren om het dak waterdicht te maken. Tegenwoordig is riet juist een luxe product wegens de authentieke uitstraling die het een woning geeft. Bij een rieten dak is een hellingshoek van minimaal 45 graden vereist omdat regenwater anders niet goed kan weglopen, en op riet dat gaat rotten zit u niet te wachten. Ook vergt een rieten dak meer onderhoud en bij het bereiken van de levensduur van rond de 45 jaar is algehele vernieuwing van de dakbedekking noodzakelijk. Kortom, aan riet hangt een hoog prijskaartje maar het is wel een prachtige toevoeging aan uw woning.

Specifieke prijsinformatie? Vraag een offerte aan

Professionele dakdekkersbedrijven voeren in principe hetzelfde werk uit en bieden dezelfde kwaliteit dakbedekking aan, toch loopt het prijsverschil voor de totale klus tot wel 40% uiteen. Vraag hier een offerte op.

WhatsApp chat